Cześć!
Jak wiemy batoniki musli z reguły powinny być pożywne i zdrowe, ale czy tak naprawdę jest ?
Otóż nie, posiadają wiele ulepszaczy, emulgatorów, czy tam ekstraktów, które wcale nie są nam potrzebne.
Postanowiłam wykonać własne domowe batoniki musli.
Co potrzebujemy?
-miód
-łyżeczka oleju rzepakowego
-rodzynki
-sezam
-suszona żurawina
-orzechy nerkowca
-orzechy laskowe
-płatki owsiane
-otręby
-nasiona słonecznika
Nie piszę dokładnych proporcji, bo wszystko zależy od Nas. Po prostu wszystko zależy od tego jakąś ilość chcemy otrzymać i jaki składnik najbardziej lubimy.
Wykonanie:
Orzechy drobno siekamy, ja przepołowiłam na połowę żurawinę, następnie dodajemy wszystkie składniki, mieszamy.
Na końcu dodajemy stopniowo miodu (i olej). Jeżeli chodzi o miód to masa musi się tak jakby ze sobą skleić, nie może być za sucha i sypka.
Następnie rozkładamy masę na blachę ,ja się troszkę pospieszyłam i użyłam foli aluminiowej (nie miałam papieru do pieczenia) i niestety masa się przykleiła.
No, ale wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 20 minut.
Czekamy aż masa ostygnie, wkładamy na troszkę do piekarnika, po czym kroimy w kształt batoników.
Smacznego!
pozdrawiam
ewa
Ah, jeszcze nie jestem co do końca pewna, ale prawdopodbnie California :)
OdpowiedzUsuń